Kiitos kaikille äänestäjille huikeasta äänimäärästä, 1058 äänestäjää kävi lisäkseni kirjoittamassa numeroni äänestyslappuun. Kiitokset myös tukiryhmälleni, johon kuului henkilöitä ystäväpiiristä, sukulaisista ja muuten vaan innokkaista puuhamiehistä/-naisista, jotka ovat yksityisiä henkilöitä, näistä osa tuki rahallisesti tätä, osa teki konkreettista työtä vaalien eteen ja osa molempia. Joutsan Perussuomalaiset teki hienoa työtä olemalla pelipaikoilla teltat ja kahvit valmiina aina kun kiertueen vankkurit saapuivat Joutsaan, ei siinä meidän ehdokkaiden tarvinnut muuta kuin tulla valmiiseen pöytään levittämään omaa vaalisanomaa. Näin oli toki osassa maakuntaa muuallakin, mm. Uuraisilla, Jyväskylässä, Toivakassa, Laukaassa, Äänekoskella, Jämsässä, Keuruulla, Viitasaarella, Pihtiputaalla ja monessa muussa. Arkisin piti kyllä monesti ehdokkaiden kesken sopia tarjoiluista, ja osa toi kahvit, osa grillin toinen kaasupullon jne. Yhteistyöllä tämä siis lopulta onnistui, piirin kautta onneksi meni lehti-ilmoitukset joka tapahtumasta ja niihin oli helppo osallistua, ja kukin sai valita mieluisan kiertueen ja mennä sen mukana, kiertueita meni siis useita yhtäaikaisesti saman päivän aikana.
Kiitokset myös yrittäjille ja yksityishenkilöille siitä, kun mahdollistivat markkinointia ja saatiin näkyvyyttä eri medioissa. Yrittäjät olkoot salaisuudessa, niin suuria summia ei kukaan lahjoittanut, että niistä olisi pakko ilmoittaa erikseen. Osa laskuista ikävä kyllä jäi silti omalle kontolleni, mutta eiköhän näistä selvitä, ei puhuta kuitenkaan kovin suurista summista.
Suuri kiitos myös perheelleni, joka on ollut kovilla tässä melkoisessa härdellissä, kiitos että olette jaksaneet ja lupaan nyt viettää taas enemmän aikaa kanssanne. Toisaalta joillekin ystäville olen joutunut sanomaan samaa, olen mielestäni hyvinkin tukena tarvittaessa mutta nyt olen vaan hössöttänyt ”vaali vaali vaali ja vielä kerran vaali”, mutta se oli tämän hetkinen elämäntilanne, ja lupaan antaa ystävillenikin enemmän aikaa ja tukea, tekin olette auttaneet minua.

Kerrotaan vielä vähän taustaa kampanjoinnista.
Tämä siis alkoi syksyllä, kun paikallisyhdistys yksimielisesti ehdotti minua ehdokkaaksi, jonka piirinhallitus sitten myöhemmin hyväksyi. Alettiin syys-lokakuussa suunnitella innolla vaaleja, ja ensimmäinen tapahtuma olikin jo joulukuun alussa itsenäisyyspäivän aattona, oli kylmää ja tuiskuista, porukkaa ei hirveästi ollut liikenteessä. Siitä huolimatta intoa tekemiseen riitti, ja kampanjapäällikköni Jussi oli hengessä hyvin mukana, Jussin apu oli alkuun tosi suurta, sain kulkea hänen matkassaan kiertuita ympäriinsä keskisuomea, hän joko itse kuskasi tai lainasi autoa ja sain ajaa hänen polttoaineillaan. Jussi myös aika pitkälti auttoi ja hoiti yhdessä Jukka Trastin kanssa Joutsan tapahtumat.  Mutta käytännössä tein kuitenkin täysin itsenäisesti suunnitelman teemoista mitä vedän vaaleissa, ja suunnittelin myös eduskuntavaalien projektiaikataulun, johon kuului videoiden tekoa, fb päivityksiä yms kiertueaikataulua missä haluan/kannattaa kiertää. Toki monesti kysyin Jussin mielipidettä, että mitä tuumaat, kannattaisiko minun nyt mennä tuonne vai tänne, ja entä laitetaanko lehteen mainos vaiko ei, hän oli hyvin tukena neuvonantajan roolissakin koko kampanjan aikana.  Videoiden teossa metsästykseen ja susikannan kuriin saamiseen sain tietoa paikalliselta metsästäjältä, Harri Liljalta, hän on myös yrittäjä.
(https://www.facebook.com/konekarhu/). Häneltä saamiltani tiedoilta, käsikirjoitin videon ja menin kuvailemaan videota paikalliselle laavulle kansallispuistoon, video sai tosi paljon näkyvyyttä ja siinä kiiteltiin kannanottoa metsästykseen. Toinen video oli kannanotto maanviljelykseen ja kotimaiseen ruoan tuotantoon, tässä videossa käsikirjoitus syntyi kampanjapäällikköni Jussi Lehtosen toimesta, hän on Joutsan Mieskonmäessä Ojalan maatila nimisen maatilan isäntänä. (https://www.facebook.com/Ojalan-Maatila-301243647142160/)
Näissä kahdessa videossa tuli ihmisille varmasti selväksi se, että olin selkeästi kansanedustajan hommaan tähtäämässä enkä oman edun tavoittelijana, koska ajoin näitä muiden asioita, joista minulla ei itselläni ollut tietoa ennestään ennen kuin perehdyin näihin asianomaisten kanssa. Tavallaan omaishoitajien asioita rummutin osittain oman edun kannalta, tästä minulla oli suoraa tietoa ja käytännön kokemusta, mutta halusin saada tätä tärkeää asiaa esiin ja mikäpä sen parempi paikka kuin iskeä eduskuntavaaleissa asiaa turuille, toreille sekä someen ja nettiin yleensäkin. Tieasiat olivat taas sellainen mihin olen opiskeluni kautta perehtynyt ja muutenkin kuljetusalalla olleena maakunnan teitä on tullut koluttua ja siitä on käytännön kokemusta, että tieasiat tosiaan tarvitsevat parannusta Suomessa. Eli nämä kaksi jälkimmäistä videota oli helpompi tehdä, siihen käsikirjoitus syntyi lähestulkoon itsestään, kokemuksen ja oman tiedon kautta. Muistan kun tämä tieasioiden video syntyi vasta viimetinkaan 13.4. vaalipäivän aattona, olin sen luvannut jossain netissä, että aion tehdä niin pääni sen suhteen myös pidin, vielä nämä videokoosteet eri kiertueilta tuli monesti tehtyä illalla kotona kiertuiden jälkeen. Ja itseasiassa näistä videoista, siitä on suuri kiitos nyt valitulle kansanedustaja Sebastian Tynkkyselle, joka piti viime syksynä meille Jyväskylässä videokoulutusta. Sen puoleen videoissa näkyy tuo amatöörimäisyys, nämä olivat siis ekoja tekemiäni videoita ja kuvauskalustokin oli mitä oli, pikseli taisi olla rikki jostain kohtaa kameraa ja kameraan ei saanut liitettyä edes ulkoista mikrofonia.
No se siitä, seuraavaksi suurin juttu kiertueiden ja videoiden lisäksi olivat ehkäpä vaalipaneelit, mainonta ja lehtihaastattelut. Vaalipaneelit jännittivät alkuun ihan tosissaan, onneksi kampispäällikkö oli mukana vihervasemmistolaisessa/keskustalaisessa Alkio-opistossa, jossa oli kuumat paikat. Vieressäni istui mm. nyt läpi mennyt Bella Forsgren vihreistä ja ainakin yhdessä muussa paneelissa hän ja toinen läpi mennyt Joonas Könttä olivat mukana. Mutta niistäkin selvittiin, ja loput paneelit alkoivat mennä jo kuin vettä vain, Joutsan paikallinen paneeli oli tavallaan jännittävin, koska yleisössä olisi paljon tuntemiani hlöitä, kaupungissa jännitys oli pienempi koska siinä puhuttiin tuntemattomalle yleisölle. Lehtihaastatteluita tuli muutamaan lehteen, paikallislehti Joutsan Seutuun, Itä-hämeeseen, Kuhmoisten Sanomat ja AKT-liiton jäsenlehti. Lehtimainontaa ei juurikaan tehty, mutta radiossa pyöri mainos Järviradion taajuudella pari viimeistä viikkoa. Toisaalta mitä olisi voinut tehdä toisin, niin tässä loppumetreillä alkoi rahat olla niin vähissä, että just ja just pystyin kiertämään nämä vikat kiertueet, paukkuja olisi tarvittu someen paljon enemmän. Uskon että tv-mainonnalla tai sitä paljon edullisemmalla somemainonnalla pari vikaa vkoa oltaisiin tavoitettu yli 2000 äänestäjän raja, mutta nyt mentiin näin ja tästä ollaan viisaampia sitten jatkossa jos vastaavalla tasolla olen mukana vaalityössä.
Ja nyt kun vielä mentiin tähän kritiikkiin, niin olisin voinut itsekin organisoida paremmin ja enemmän väkeä, tai sellaisia henkilöitä ketkä hankkivat laajemman tukiryhmän. Toisinaan nääs tuntui siltä, että tässä ollaan melko yksin, vaikka apua oli niin postinjaossa kuin kiertueillakin, tarkoitan että tämä porukka mikä nyt oli, ei olisi voinut revetä suurempiin saavutuksiin, vaan tässä olisi pitänyt olla leveämmät hartiat laajemmalla alueella. Se nyt on turhaa jossittelua, itse opiskelijana niin minulla oli aikaa kiertää arkisinkin, touhuta videoita yms, kaikki vaalikoneiden täyttämiset ym sähköpostiliikenne niin ne ketkä olivat samaan aikaan töissä, ei varmasti ollut helppoa, jos nytkin tuntui tosi raskaalta toisinaan. Ja tukiryhmäni koostui pääosin henkilöistä keillä oli normaali päivätyö, ja ymmärrän etteivät he voi antaa vaalityölle niin paljon aikaa kuin itse opiskelijana, toki opiskelutkin oli toisinaan tiukassa, välillä skypetettiin automatkalla ja pidettiin autosta käsin esitelmää Riihimäen kampukselle, toisinaan skype-palaveria auton takapenkillä kun oltiin samaan aikaan iltamyöhään postin jaossa.
Kiitokset vielä kaikille, erityisesti tahtoisin kiittää erästä edesmennyttä henkilöä, joka oli tässä projektin käynnistysvaiheessa mukana hyvinkin tiiviisti, hän oli markkinointialan ihminen ja hän menehtyi helmikuun aikana, eikä päässyt näkemään tätä matkaa loppuun saakka, mutta rauha hänen sielulleen ja lepää rauhassa näemme vielä joskus. Hänen neuvot olivat siis tosi tärkeässä asemassa tässä koko projektissa, ja hänen lisäkseen Partasen Jari teki tosi nopealla aikataululla aina uutta mainosta someen ja paikallislehteen, kiitos myös hänelle markkinointityöstä.

Tästä kiitosten listasta tulisi varmasti tosi pitkä, jos luettelisin kaikki, mutta te kaikki keiden nimiä en nyt maininnut niin olette osaltanne tehneet kovan työn tähän vaalitulokseen ja se on ollut korvaamaton apu.

Nyt olen puhunut, takki on melko tyhjä, osittain haikein mielin otin irti autostani magneettimainokset, mutta mieli on kuitenkin lopulta virkeä ja olen saanut paljon uusia kontakteja, ystäviä sekä iloa ja oppia elämään. On myös ollut ilo kuunnella palautetta kentältä, sanovat osa että olen ollut aito ja ahkera, kiitos näistä sanoista. Tästä eteenpäin keskitytään taas täysillä koulunkäyntiin, josta aion valmistua vielä tämän vuoden aikana. Politiikka menee omalla painollaan kuten ennenkin, tarvittaessa panostetaan kohteen mukaan, nyt on aika vetäytyä eduskuntavaalihuumasta ja katsotaan eurovaalit vielä tovin kuluttua.


Kiittäen

Joutsassa 17.4.2019

Saku Kaistinen

Share →

One Response to Vaalipöly on laskeutunut, on kiitos puheiden aika.

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.